Zeste
Zeste is een vakterm voor de dunne schil van citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en limoentjes. Wil je als garnering van een cocktail een zeste gebruiken, schil de vrucht dan zo dun mogelijk. Dat kan met een scherp aardappelmesje, maar beter nog met een dunschiller.
Een krul ofwel spiraal zeste is een mooie, maar wat arbeidsintensievere manier om je cocktail te garneren. Deze kun je daarom het beste vooraf maken, zodat je cocktail als hij klaar is, meteen gegarneerd kan worden. Snij lange dunne repen van de citrusvrucht. Bind dit om een rietje of prikker en doe dit een tweetal minuten in een bakje met ijs of even in de diepvries. In de tussentijd bereid je je cocktail. Als je cocktail klaar is, zal je zien dat het schilletje een perfect opkrullend effect heeft gekregen.
Eetbare bloemetjes
Cocktails, drankjes en zelfs thee maak je meteen feestelijk met een bloemetje in of op de rand van het glas. Een paar tips:
Wil je je gasten verrassen? Maak bloemenijsblokjes! Neem een standaard ijsblokjesbakje, verwijder de steel om alleen de bloem te gebruiken, plaats ze in de vakjes en vul voorzichtig met water om de bloemblaadjes niet te breken. Gebruik gedemineraliseerd water voor heldere ijsblokjes.
Je kunt eetbare bloemen kopen bij je groenteboer, online en bij sommige supermarkten. Maar je kunt er ook voor kiezen om ze zelf te zaaien. De zaden hiervoor kun je bijvoorbeeld bij het tuincentrum kopen.
Gedehydrateerd of gedroogd fruit
Hiermee maak je jouw cocktails tot een absoluut kunstwerk. Plakjes gedroogd fruit kun je kant en klaar kopen bij verschillende webshops en ook in de supermarkt. Hierbij kun je denken aan gedroogde limoen, sinaasappel en grapefruit maar ook appel, peer, mango en ananas. De vers gedroogde vruchten behouden hun natuurlijke aroma’s, deze raken geconcentreerd in de vrucht. Dit zorgt voor een heerlijke extra smaaksensatie bij het drinken van bijvoorbeeld een gin-tonic.
Crustarand; met zout, suiker of geraspte kokos
Een crustarand geeft elk glas een feestelijke uitstraling en is eenvoudig om te maken. Het randje breng je van tevoren aan op je glas. Meestal met zout of met suiker, of probeer eens met kokos! Eerst breng je een plakrandje aan op de rand van je glas. Dit kan met limoen, maar het werkt nog beter met suikersiroop of grenadine. Dip eerst het glas op de kop in een schaaltje gevuld met het sap of siroop en dip vervolgens in een schaaltje met de suiker, zout of kokos. Wanneer je genoeg voorbereidingstijd hebt kun je de glazen nog even een half uurtje in de koelkast zetten voordat je je cocktail inschenkt. Het randje hardt dan nog even mooi uit.
Je bent helaas te jong om deze website te mogen bezoeken.